با تلاش محققان دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي حاصل شد، مدل‌سازي سه‌بعدي جمجمه نوزادان با تصاوير MRI و سي‌تي‌اسكن
محققان دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي با همكاري محققان فرانسوي موفق به مدل‌سازي سه‌بعدي جمجمه نوزادان با استفاده از تصاوير MRI و سي‌تي‌اسكن و ارائه يك "اطلس" از سر نوزادان براي آناليز و تحليل مغزي نوزادان شدند.

محققان دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي با همكاري محققان فرانسوي موفق به مدل‌سازي سه‌بعدي جمجمه نوزادان با استفاده از تصاوير MRI و سي‌تي‌اسكن و ارائه يك "اطلس" از سر نوزادان براي آناليز و تحليل مغزي نوزادان شدند.

به گزارش روابط عمومي؛ به نقل از ايسنا، دكتر حميد ابريشمي مقدم، استاد گروه مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي خواجه‌ نصيرالدين طوسي با بيان اين كه طرح "مدل‌سازي 3 بعدي جمجمه نوزادان با استفاده از تصاوير MRI و سي‌تي‌اسكن" در قالب رساله دكتري يكي از دانشجويان دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي ارائه شده است، اظهار كرد: در اين طرح اصل بر اين است كه با دريافت اطلاعات از مغز و كاركرد مغزي نوزادان از طريق شيوه‌هاي مختلف، به مطالعه كاركرد و چگونگي رشد مغز از نظر ساختاري و كاركردي بپردازيم.

استاد راهنماي اين رساله دكتري افزود: اما بخشي را كه ما در اين پروژه به صورت متمركزتر كار كرديم، "استخراج اطلاعات ساختاري مربوط به مغز نوزادان" است.

وي با بيان اينكه مي‌خواهيم يك رويكرد چند شيوه‌اي به مساله داشته باشيم، ادامه داد: به اين معنا كه با استفاده از وسايل مختلف تصويربرداري (سي‌تي‌اسكن و MRI) يك نقشه هندسي از مغز و سر نوزاد تهيه كنيم.

ابريشمي مقدم با اشاره به اينكه رده سني مدنظر در اين پروژه شامل نوزادان تازه متولد شده تا حداكثر يك ماهه است، تصريح كرد: در اين پروژه نقشه‌اي از سر نوزاد شامل استخوان جمجمه نوزاد، پوست سر نوزاد، بافت‌هاي نرم و مغز، تهيه و براي اولين بار ارائه شده است.

استاد راهنماي اين رساله دكتري به مزاياي اين طرح اشاره كرد و گفت: اين طرح مزاياي متعددي دارد، اما مي‌توان محصول اين پروژه يعني ارائه يك "اطلس" از سر نوزادان را مهم‌ترين مزيت اين طرح عنوان كرد.

وي افزود: اين اطلس منحصر به يك نوزاد خاص نيست، بلكه اطلاعات هندسي و ساختاري سر يك نوزاد را به صورت عمومي ارائه مي‌كنيم و براي رسيدن به اين هدف ناچار بوديم تصاوير سر نوزادان زيادي را از طريق دستگاه سي‌تي‌اسكن و MRI به دست آوريم و با مطالعه اين تصاوير به يك نقشه‌اي برسيم كه معرف شكل عمومي سر يك نوزاد (استخوان جمجمه، پوست، ‌بافت‌هاي نرم و بخش هيا مختلف مغز) باشد.

ابريشمي مقدم در خصوص كاركرد اين محصول، اظهار كرد: اين محصول دانش و اطلاعات پزشكان را از شكل عمومي سر نوزاد استخراج مي‌كند و در داخل يك رايانه قرار مي‌دهد.

وي تصريح كرد: به عبارت ديگر ما مي‌خواهيم دانش يك متخصص مغز نوزادان را از نظر ساختاري به صورت يك تصوير و نقشه ديجيتال در داخل رايانه قرار دهيم.

استاد گروه مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي خواجه‌ نصيرالدين طوسي ادامه داد: اين نقشه ديجيتال مي‌تواند به الگوريتم‌هاي مختلف آناليز و تحليل مغزي نوزادان كمك كند كه بتواند ساختارهاي مختلف را در درون مغز يك نوزاد خاص مورد شناسايي و تحليل و تشخيص قرار دهد.

ابريشمي مقدم يادآور شد: درواقع ما مي‌خواهيم دانش يك متخصص را به رايانه منتقل كنيم و از اين دانش الكترونيك براي راهنمايي الگوريتم‌هاي مختلف تحليل تصاوير مغزي استفاده كنيم.

وي به نحوه استفاده از اين محصول اشاره كرد و گفت: در حال حاضر اين محصول به صورت الكترونيك در اختيار تمامي محققان دنيا قرار گرفته است و از اينترنت باربرداري مي‌كنند و يك راه‌حل عملياتي‌تر است براي اينكه بتوانيم از محصولات اين طرح استفاده كنيم، از نرم‌افزارهاي مختلف بهره ببريم و براي رسيدن به يك تحليل دقيق مغزي استفاده كنيم.

استاد گروه مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي خواجه‌ نصيرالدين طوسي با اشاره به مشاركت يك دانشگاه فرانسوي در اين طرح، افزود: مهم‌ترين مشاركت اين دانشگاه در اختيار قرار دادن تصاوير خوب نوزادان آن هم بدون محدوديت به اين پروژه بود و از طرفي اين دانشگاه براي افزايش كيفيت اين پژوهش، تجربه و تخصص خود را در زمينه آناليز و تحليل اين تصاوير و شناسايي آناتومي در اختيار ما قرار داد.

وي در خصوص مدت زمان اجرايي‌سازي اين طرح گفت: حدود 15 سال است كه روي اين پروژه كار مي‌كنيم و در طول اين مدت 3 يا 4 پايان‌نامه دكتري مشترك با دانشگاه فرانسوي انجام شده است و خوشبختانه در اجراي اين پروژه پژوهشي در اين زمينه خاص موفق شديم تاكنون دو محصول كاملا نو در سطح بين‌المللي را ارائه كنيم.

ابريشمي مقدم تاكيد كرد: اولين محصول "اولين اطلس MRI نوزادان" بود كه در سال 1386 ارائه شد كه اين طرح در يك مجله معتبر بين‌المللي به چاپ رسيد و محصول دوم هم همين پروژه "مدل‌سازي 3 بعدي جمجمه نوزادان با استفاده از تصاوير MRI و سي‌تي‌اسكن" است كه در بازه زماني 5 ساله انجام شده و محقق اين طرح امروز از پايان‌نامه خود در حضور داوران ايراني و خارجي دفاع مي‌كند.

استاد گروه مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي خواجه‌ نصيرالدين طوسي گفت: اميد داريم اين محصول هم همچون محصول قبلي مورد رجوع و استفاده محققان در سطح بين‌المللي قرار گيرد.

تاریخ:
1396/07/05
تعداد بازدید:
669
منبع:
امتیازدهی
میانگین امتیازها:0 تعداد کل امتیازها:0
مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

ارسال نظرات
نام
آدرس پست الكترونيكي شما
شماره تلفن
توضيحات
خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
كد امنيت
كليه حقوق اين وب سايت متعلق به دانشگاه خواجه نصير الدين طوسي ميباشد.